Behoefte aan grondig ecologisch onderzoek!

Ecologische Quickscans Leeuwarden

Wat is een Ecologische Quickscan (Natuurtoets)?

Wanneer heb je in Leeuwarden een Quickscan nodig ?

Voor bijvoorbeeld een verbouwing, sloop of bestemmingsplanwijziging, is het verplicht om uw plannen te toetsen aan de omgevingswet. Deze wet beschermt de Nederlandse planten- en diersoorten, evenals natuurgebieden. Een Quickscan ook wel Natuurtoets genoemd is een essentieel onderdeel van deze toetsing en biedt een indicatief en betrouwbaar beeld van de natuurwaarden binnen een projectgebied.

Wat is een Quickscan Natuurtoets?

Een Quickscan / Natuurtoets, onderzoekt de mogelijke effecten van bouw- en sloopactiviteiten op beschermde flora en fauna. Deze toets wordt uitgevoerd via een combinatie van veldbezoeken en bureaustudies, waarmee de ecologische waarden van een gebied in kaart worden gebracht. Dit is cruciaal om te bepalen of uw project voldoet aan de eisen van de Omgevingswet, die onder andere de Europese Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn omvat.

Door een natuurtoets uit te voeren, kunnen mogelijke ecologische risico's vroegtijdig worden geïdentificeerd en worden aangepakt. de onderstaande link geeft meer informatie over wettelijk kaders rond om soortenbescherming.

Onderozeker natuurtoets met tablet
onderozoeker natuurtoets met cameraval

Betrouwbaarheid en Kosten

De resultaten van een Natuurtoets zijn indicatief maar betrouwbaar. Een grondige en nauwkeurige uitvoering is essentieel om vetraging te voorkomen. De kosten voor een Natuurtoets variëren gemiddeld tussen €650 en €1100, afhankelijk van de complexiteit en specifieke vereisten van het project.

Mogelijke Effecten en Mitigerende Maatregelen

Projecten kunnen diverse ecologische effecten hebben, zoals verstoring en habitatverlies voor beschermde soorten. Het is dan noodzakelijk om deze effecten tijdig te identificeren en mitigerende of compenserende maatregelen te treffen, zoals:

  • Aanpassen van de projectplanning

  • Creëren van alternatieve habitats

  • Instellen van seizoensgebonden werkbeperkingen

Bijvoorbeeld, als er broedende vogels aanwezig zijn, kan het nodig zijn om bouwactiviteiten te verplaatsen naar een periode buiten het broedseizoen.

 

In Leeuwarden is het in sommige gevallen ook mogelijk om na de quickscan gebruik te maken van de handreiking voor kleine initiatieven van de provincie Fryslân. voor particulieren kan dit hoge kosten en tijd verlies voorkomen.

Wanneer is Vervolgonderzoek Nodig?

Een vervolgonderzoek is nodig wanneer de ecologische QuickScan de mogelijke aanwezigheid van beschermde soorten of habitats niet uitsluit. Enkele situaties waarin vervolgonderzoek noodzakelijk is:

  • Beschermde Soorten Geïdentificeerd: Zoals vleermuizen, amfibieën, broedvogels of zeldzame planten.

  • Potentiële Habitat Geïdentificeerd: Bijvoorbeeld oude bomen met holtes voor vleermuizen of vochtige gebieden voor amfibieën

Voor meer informatie over het laten uitvoeren van een ecologische QuickScan en de specifieke vereisten voor uw project, kunt u contact opnemen met Ruben Wever. Hij kan u begeleiden bij het hele proces, van het uitvoeren van de QuickScan tot het treffen van eventuele mitigerende maatregelen.

Met de juiste aanpak en deskundige begeleiding kunt u ervoor zorgen dat uw project voldoet aan alle ecologische en wettelijke eisen, terwijl de impact op u project en natuur tot een minimum wordt beperkt.

Ruben Wever
E-mail: r.wever@eco-visie.nl
Telefoon:     06-19638583
Heeft u andere vragen of wilt u meer weten over onze diensten? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag verder.

Wij staan garant voor grondig, kundig en praktisch advies