Behoefte aan grondig ecologisch onderzoek!

Huismussen onderzoek

Huismussen onderzoek

Wat is een Huismussen Onderzoek?

Een huismussen onderzoek is ecologische onderzoek specifiek gericht op het in kaart brengen van huismuspopulatie en nesten in een bepaald gebied. Dit is van belang omdat huismussen in Nederland worden beschermd en verstoring van hun leefomgeving kan leiden tot overtreding van de geldende wetsbepaling en vertraging van je project. Ecovisie onderzoekt de aanwezigheid van huismussen en zorgt ervoor dat jouw bouwproject voldoet aan de vereisten van de Omgevingswet.

De stappen van huismussen onderzoek:

Quickscan: We starten met een vooronderzoek van de locatie, zijn er potentiele nestlocaties en is de omgeving geschikt voor een populatie huismussen. Wanneer dit het geval is wordt naderonderzoek geadviseerd.

Naderonderzoek: zijn er aanwijzingen voor een populatie huismussen dan kunnen onze ecologen gaan onderzoeken waar nesten zitten en wat de omvang van de populatie is. 

Rapportage: Na afronding van het onderzoek ontvang je een gedetailleerd rapport met de bevindingen en aanbevelingen.

Advies en vervolg: Indien nodig adviseren we over mogelijke aanpassingen, zoals het installeren van nestkasten of andere natuurvriendelijke oplossingen.

Marter onder een stijger
Wildcamera voor onderzoek
Hoe Lang Duurt een Huismussen Onderzoek?

De totale duur van een huismussen onderzoek varieert op basis van het aantal benodigde veldbezoeken en de complexiteit van het projectgebied. Over het algemeen kan het onderzoek enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van het aantal bezoeken en de weersomstandigheden. Ecovisie zorgt ervoor dat de planning van deze bezoeken zo efficiënt mogelijk verloopt om vertragingen te minimaliseren.

Periode

Onderzoek naar huismussen kan het best gedaan worden in de optimale peridode vastgesteld in het BIJ12 kennisdocument huismussen 

  • Twee gerichte veldbezoeken binnen de optimale periode van 1 april tot 15 mei, of
  • Drie veldbezoeken in een bredere periode van 10 maart tot 20 juni, waarvan ten minste één bezoek moet plaatsvinden in de optimale periode van 1 april tot 15 mei​
  • Het aantonen van de afwezigheid van nest- en/of rustplaatsen onder dakpannen kan ook door dakpannen te lichten. Dit kan het beste plaatsvinden in de periode 15 september – 1 maart. Dit kan alleen in overzichtelijke situaties, buiten periodes van vorst, waarbij alle pannen kunnen worden gelicht die potentiële nestplaatsen herbergen en er met zekerheid geen nest meer in gebruik is. Ook moeten de pannen weer zorgvuldig worden teruggeplaatst. 

 

 

Wij staan garant voor grondig, kundig en praktisch advies